Home » Wetenschap

Wetenschappelijk beleid

Binnen ECEZG zijn we op elk moment bezig met een vorm van wetenschap. Dit kan op meerdere manieren, soms is het direct merkbaar, soms is het achter de schermen.

 MicrofetWetenschap

EBP

Bij alle zittingen werken we volgens de Evidence Based Practise (Sackett et al). Dit een driedeling waarbij er een samenwerking is tussen:

  • De voorkeuren en ervaringen van de patiënt
  • De voorkeuren en ervaringen van de therapeut
  • De aangetoonde resultaten van wetenschappelijk onderzoek (externe evidentie)

Bij alle therapieën proberen we zo efficiënt mogelijk te werken, met inachtneming van het bovenstaande. Aan ons als therapeuten is het van groot belang om op de hoogte te blijven van de externe evidentie, oftwel “State of the Art” te blijven. Elk van de therapeuten houdt een specifiek focusgebied in de gaten en bekijkt wekelijks of er nieuwe gedachten gaan. Dit delen we intern met elkaar middels oefensessies, dit delen we extern via de website en dit zullen we zo nu en dan combineren tot een cursus voor het hele werkveld.

Implementatie

Achter de schermen werken we hard om wetenschappelijke projecten, die reeds aan zijn getoond als zijnde werkzaam, te implementeren in de regio. Wij voelen ons verantwoordelijk om het hele niveau van de eerstelijnszorg te verhogen in de regio, vandaar dat wij dit een belangrijk item vinden. Dit zijn over het algemeen zeer langdurige projecten waarbij patiënten die zich rechtstreeks melden bij ons Expertisecentrum erg weinig hiervan zullen merken. Op de lange termijn hopen we daarentegen dat alle patiënten, ook zij die zich niet bij ons Expertisecentrum melden, er baat bij hebben om de zorg (kosten-) efficiënter te maken.

Onderzoeksprojecten

Binnen het centrum is er tijd, geld en ruimte gereserveerd voor participatie in onderzoeksprojecten en het zelf opzetten van onderzoeksprojecten. Hiervoor komt meestal een specifieke doelgroep in aanmerking, bijvoorbeeld mensen met aspecifieke nekklachten. Wij laten zowel op deze website als in het Expertisecentrum altijd duidelijk weten met welke onderzoekprojecten wij op dit moment bezig zijn. Wij staan ook altijd open voor participatie in onderzoeksprojecten van collega’s uit het werkveld of van onderzoeks/opleidingsinstanties, dus ook PhD kandidaten, afstudeerders en andere geinteresseerden zijn van harte welkom om in contact met ons te komen.

Samenwerkingen

Wij werken samen met meerdere instanties en personen, zo maken wij gebruik van het Hanze Active Aging Laboratory (HAAL) van de Academie van Gezondheidsstudies en van de middelen beschikbaar gesteld door het Quantified Self Institute. Wij zijn in continu gesprek met het UMCG en Martini Ziekenhuis, met TNO Nederland en met verschillende instanties. Alle samenwerkingen en gesprekken zijn ten doel om het algehele niveau van de eerstelijnszorg te verhogen en ervoor te zorgen dat de zorg toegankelijk blijft.