Home » Blog » Van gezond leven tot lage rugklachten; Years Lost to Disability en Healthy Life Expectancy

Van gezond leven tot lage rugklachten; Years Lost to Disability en Healthy Life Expectancy

Gezondheid in de wereld

Als mens hebben we één gezondheidsdoel, een zo’n hoog mogelijke leeftijd bereiken zonder veel ziektes/aandoeningen. Een hoge leeftijd in goede gezondheid is niet voor iedereen weggelegd. Als we kijken waar in de wereld de hoogste leeftijd in goede gezondheid kan worden bereikt is dat Japan, zowel voor mannen als vrouwen [hoger dan 79 jaar]. De laagste leeftijd in goede gezondheid is in de Republiek Centraal Afrika (lager dan 38 jaar)(Getallen en afbeeldingen uit GBD, Lancet 2013). Twee afbeeldingen van de wereld worden hier getoond. De bovenste afbeelding {A} is de inschaling van gezonde levensverwachting in kleuren per land voor mannen en de onderste afbeelding {B} is de inschaling in kleuren per land voor vrouwen. Helaas kan er geconcludeerd worden dat in de oorlog-onrustige gebieden de levensverwachting erg laag is.

Healthy Life Expectancy
Figuur 1 – Healthy Life Expectancy

De oranje pijlen wijzen naar de landen met de laagste levensverwachting in goede gezondheid. En de groene pijlen naar de gebieden met een hoge levensverwachting in goede gezondheid. In de Engelstalige literatuur wordt dit ook wel de “Healthy Life Expectancy” genoemd, afgekort HLE.

Indien mensen een aandoening of stoornis krijgen verliezen zij dus jaren aan gezond leven (Years Lost to Disability, YLD)

Ook in Nederland verliezen mensen jaren in gezond leven door aandoeningen. In de onderstaande tabel uit de publicatie van de GBD uit de Lancet 2013.

Tabel 1 – Life Expectancy en Healthy Life Expectancy van verschillende landen

LandLevensverwachting
Life Expectancy (LE)
man (vrouw)
Levensverwachting in gezondheid
Healthy Life Expectancy (HLE)
man (vrouw)
Japan79.3 (85.9)70.6 (75.5)
Nederland78.5 (82.6)67.9 (70.2)
Portugal76.3 (82.3)66.4 (70.7)
Denemarken76.8 (81.0)66.3 (69.5)
Centraal Afrikaanse Republiek43.6 (49.3)37.7 (41.7)

Musculoskeletale aandoeningen, klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat

Problemen aan het houdings- en bewegingsapparaat is een veel voorkomen bron van verlies in jaren van gezond leven. In de onderstaande figuur staan alle aandoeningen die in Nederland in 2010 het gezond leven negatief hebben beïnvloed. Musculoskeletale  klachten zijn voor 28% verantwoordelijk voor het verlies in jaren in gezondheid leven (YLD). Aan de kleur te zien is er de laatste 5 jaar weinig verandering in dit getal is geweest.

Musculoskeletal disorders 2010
Figuur 2 – Bijdrage van verschillende aandoeningen aan Years Lost to Disability (YLD)

Leeftijd en Years Lost to Disability (YLD)

In de onderstaande figuur kan je aflezen dat 1 op de 5 jonge mensen al verlies van gezondheid hebben als gevolg van musculoskeletale problemen. Mensen die 50 jaar of ouder zijn hebben in de verhouding van 1 op 3 een gezondheidsprobleem aan het houdings- en bewegingsapparaat.

musc disorders 2
Figuur 3 – Percentage YLD in relatie tot de leeftijd

Lage Rug Klachten

Als we gaan inzoomen op de gezondheidsproblemen in de wereld dan staat op nummer 1 : lage rug pijn. Dit is al 20 jaar het meest voorkomende probleem in de wereld. De inventarisatie door de WHO in de GBD 2010 geeft aan dat in 1990 de lage rugklachten bij 1 op de 3 mensen voorkomt. In 2010 is dit gestegen met gemiddeld 43 % tot een verhouding van 1 op 2 (figuur 4). Om hier een oorzaak voor aan te geven is moeilijk. De oorzaken van lage rug problemen kunnen uit alle richtingen komen, binnen het biopsychosociale model dien je dan, als fysiotherapeut of manueel therapeut/psycholoog/huisarts, alle voelsprieten alert hebben om de signalen van patiënten op te pikken om de mensen met lage rugklachten goed en met blijvend resultaat te behandelen.  Het helpt dat er (internationale) multidisciplinaire richtlijnen zijn zodat vele zorgverleners dit probleem op een goede manier behandelen. Het grootste doel is dan ook voorkomen van chroniciteit van de klacht en zodoende het verminderen van het aantal Years Lost to Disability.

rank 1990 vs 2010
Figuur 4 – Aandoeningen in volgorde van aandeel in klachten

Fysiotherapie, Manuele Therapie, Psychosomatische Therapie

Alhoewel musculoskeletale klachten, klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, vaak slechts gezien worden als vervelend maar niet ernstig, zien we dat de impact van deze klachten dus vele malen groter is dan je wellicht zou verwachten. Vanuit dit oogpunt is er dus wellicht een belangrijke taak weggelegd voor (gespecialiseerde) fysiotherapeuten in het verhogen van de Healthy Life Expectancy.